trol3
Плевенската фирма „Тролейбусен транспорт“ ЕООД е вписана в Търговския регистър с Решение № 4787 на ПлОС. Дружеството е продължител на традициите на Автокомбинат – Плевен и Автостопанство № 3, които поставиха началото на тролейбусния транспорт в Плевен.

Първата тролейбусна линия бе открита на 7 октомври 1985 година с пуска на първите 7 тролейбуса по линията ЖП Гара – Моста.

Двадесет години след създаването си, „Тролейбусни превози“ ЕООД поддържа и експлоатира 71 тролейбуса ЗИУ-9 с общо 7000 места, от които 2130 седящи. Контактната мрежа е с обща еднопосочна маршрутна дължина 75,7 км.

Във фирмата работят около 310 души. 77% от заетите са със средно и средно специално образование, а 7 % – с висше.

Въпреки тежкото състояние на икономиката в страната, ръководството на дружеството с много усилия поддържа стабилни икономически резултати. Доброто състояние на фирмата позволява осигуряването на редица социални придобивки за персонала: безплатен вътрешноградски транспорт, средства за облекло, безплатна медицинска помощ, социални помощи и др.
Основните технически характеристики на използваните в Плевен тролейбуси ЗИУ-9 са:

– нормална товаровместимост 90, а пределна – 126 човека;

– мощност на тяговите двигатели 110/150 W;

– работно напрежение 550 V;

– общо тегло без пътниците 10525 кг., с пътниците – около 16500 кг.;

– температурен режим на експлоатация – от плюс 40 до минус 35 градуса;

Специално за плевенските тролейбуси са направени редица конструктивни изменения с цел повишаване на комфорта и функционалността им, с които се осигури възможност за товарене на детски и инвалидни колички, разширение на втората и третата врата, изравняване пода на салона, удобен достъп до покрива и др.